Massivt angrep fra NHO

Standard

Solbakken sitat

Jeg er 100 prosent enig med LOs nestleder, Tor Arne Solbakken, som har en klar og tydelig analyse av angrepene på havnearbeiderne i Transportarbeideren nr. 4-2015:

«Dette er ingen intern LO-konflikt, men et massivt angrep på havnearbeidernes tariffavtaler fra NHO, godt assistert av Oslo Havn.»

LO-leder Gerd Kristiansen hadde en like klar melding til Transportarbeiderforbundets landsmøte i januar i fjor (2014):

«Dere står nå midt i en av de viktigste kampene i forbundets historie. Kampen handler om retten til arbeid for havnearbeidere og respekt for inngåtte tariffavtaler. Jeg er stolt av dere, for dette er en kamp vi ikke bare skal vinne. Vi MÅ vinne den, og et samlet LO står sammen med dere.»

Da Gerd Kristiansen sa dette for 16 måneder siden hadde bryggesjauerne i Tromsø og Mosjøen vært i sympatistreik i en og en halv måned, til støtte for kravet om tariffavtale ved Risavika Terminal utenfor Stavanger.

Etterpå har det skjedd mye.

Havnearbeiderne i Tromsø er blitt møtt med både rettsvesen og politi i kampen mot streikebrytere. Bryggearbeiderne i Mosjøen ble helt utestengt fra havna i mai i fjor, etter at de aksjonerte for å få utestående lønn. Det er de fortsatt. I Drammen er det kamp for å få tariffavtale med Holship Shipping. I Mo i Rana er bryggesjauerne trua til å søke sine egne jobber i et annet selskap. Og ikke minst har havnearbeiderne i Oslo vært i kamp for tariffavtale med Yilport siden februar. Torsdag 21. mai ble alle 36 bryggesjauere i Oslo kasta på gata da Oslo Losse- og Lastekontor ble slått konkurs som et ledd i en strategi for å kvitte seg med dem.

NHO står bak. Med god assistanse fra Oslo havn, slik LOs nestleder sier det.

Vil du abonnere på blogginnleggene mine og få dem rett i e-postkassa, se venstre spalte

36 bryggesjauere i Oslo ble altså satt på gata sist torsdag. Totalt har nå mer enn 90 havnearbeidere på landsbasis direkte fått føle NHOs råkjør på kroppen. Det vil ikke stoppe der.

NHO har ikke respekt for spillereglene. De bryr seg heller ikke om at mennesker blir kastet ut i arbeidsløshet på den mest brutale måten. NHOs bruk av rettsvesen, streikebryteri og politi er metoder i en langsiktig og godt planlagt strategi for å kvitte seg med en arbeidstakergruppe som har krav på alle fagorganisertes støtte og solidaritet. Havnearbeidernes kamp er den samme kampen som da titusener av fagorganiserte gikk ut på gatene 28. januar i år for å forsvare arbeidsmiljøloven.

NHO håper å unngå en åpen konfrontasjon på sitt strategiske mål om å kvitte seg med havnearbeiderne og deres tariffavtaler. I denne situasjonen bør ingen tro at forhandlinger alene vil føre fram. Fagbevegelsen må bruke metoder som gjør at arbeidsgiverne forstår at LO mener alvor, og tvinger dem til å slå retrett. Sympatistreik er en metode som både de sju største lokale LO-organisasjonene og Transportarbeiderforbundet har bedt om. Aksjoner og blokader kan være andre nyttige aksjonsformer. Bare slik kan NHO forstå og se det lønnsomt å arbeide for et seriøst arbeidsliv med ordnede arbeidsforhold.

Billy Bragg -There Is Power In A Union

One thought on “Massivt angrep fra NHO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s