Så feil det kan bli

Standard

Lasse Berglund 2

«Det ni kaller monopol? Det kaller jag ILO 137.» Bryggesjauer Lasse Berglund (bildet) i Tromsø tar til motmæle mot dem som både vil har bort havnearbeiderne og ILO-konvensjon.

I dag behandler EFTA-domstolen i Luxembourg spørsmålet om havnearbeidere har rett til å sette i verk boikottaksjoner mot spedisjonsfirmaet Holship.

Vill med detta bara gi min syn på den senaste tidens artiklar fra både Advokat Skarning og Arbeidsminister Erikssons debattartiklar om Havnekonflikterna i Norge!

Mitt navn er Lars Berglund. Mitt yrke e Sjauer/Havnearbeider. Jag tenkte bara klargøra ett par ting om vad detta egentligen handlar om. Social Dumpning! Jepp det e detta det handlar om!

Bekvämlighetsflaggade godsfartyg fulla med underbetalt sjøfolk som jobbar i ett strekk i 8 månader før 2 dollar i timen. Så byts de ut mot nytt mannskap bara..

Før drygt 40 år sedan så ratifiserade Norge å en massa andra länder ILO 137. Å det e en konvention som säger att registrerade Sjauere/Havnearbeidere skall utføra allt havnearbeid i norska havnar. Å ILO 137 kom til før att man såg att utvecklingen i havnerna med trucker, containers og mer o mer modernt arbeidsutstyr gjorde att man såg att det kunde bli svårt før de Sjauerne som blev igjen, kunde få svårt o leva av sitt arbeid til tider. Å detta e ju alltså en internationell konvention undertegnad av Regeringar.. i dag synes Skarning og hans kompisar i NHO att denna konvention er uråldrig og utdaterad!

Vel, den har aldrig vart så viktig som den e nu kan jag säga. Det e snakk om eksistens før tett under 400 havnearbeidere! Sedan jag startade i detta flotta og stolta yrke 23 januari 1978. Så e arbeidsstokken våres krymt med ca 90% på verdensbasis ser det ut som.

Så kære Advokat Nikolay Skarning og Arbeidsminister Robert Eriksson. Det som skall drøftas i EFTA den 11 november. Huruvida det bedrivs monopol i Norska Havnar eller ikke? Det gjør ju ikke det da. Det ni kaller monopol? Det kaller jag ILO 137. så uansett var?hur?när? en båt anløper Norsk Havn. Så har REGISTRERADE HAVNEARBEIDERE krav på jobben i de båtarna!

O visst nån i sin enfald skulle komma på o kalla en Havnearbeidere før ufaglærd? Så e vi ikke det alltså. Jag har lært av de besta i snart 40 år! O jag har ett hav av kunnskaper om det jag har jobbat med i hela mitt liv…låt mig få fortsetta med det! Det e ju nestan kriminellt og ikke benytta sig av dessa kunnskaper..

Hørde før nåt år sen en gammal politiker uttala att Havnearbeiderne va o jæmføra med Typografyrket. Vi va Dinosaurer rett o slett. Detta e ju så feil som det kan bli. Våra jobb finns kvar o vel så det. Men de utføres i dag av arbeidskraft som har villkor som ingen här i landet har en møjlighet o matcha.

Tack før ordet! Ps: beklager deler av stavningen i detta inlegg. Det blir så då man e 50-50 Svensk o Norsk..

LASSE BERGLUND, sjauer og nestleder i Tromsø Havn og Transportarbeiderforening

Dette innlegget ble sendt til VG 30. oktober som et svar til leserinnlegg fra Holships advokat, Nikolay Skarning, og arbeidsminister Robert Eriksson. VG har ikke gitt lyd fra seg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s