NHO gir ikke ved dørene

Standard

NHO viser at veien er lang, de gir ikke ved dørene. Bryggesjauerne har fortsatt en jobb å gjøre.

Sist fredag godtok bryggearbeiderne i Norge det nye tarifforslaget i uravstemming, – med overveldende flertall. Den nye avtalen skreiv jeg om i et innlegg 25. september: Les: Kan vi stole på NHO?

I dag, tre dager etter av avtalen ble godkjent i uravstemming, er det klart at den første saken skal behandles av arbeidsretten, for å avklare om Fjord Line kan bruke egne folk til å losse og laste.

Transportarbeiderforbundet mener Fjord Line er bundet av «Rammeavtalen», mens NHO Logistikk og Transport hevder at Fjord Line ikke er part i tariffavtalen. Inntil saken er avgjort i arbeidsretten skal bryggearbeiderne i Stavanger losse og laste. Les: Fjord Line-sjauing til arbeidsretten

Det ble ikke den streika av havnearbeiderne som jeg trodde på før tariffoppgjøret. Les: Streiken som ikke kan unngås!?

Men den nye tariffavtalen er forbedret på vesentlige punkter (les: Kan vi stole på NHO). For første gang er det slått utvetydig fast i avtalene at ILO-konvensjon 137 gjelder, og dermed er fortrinnsretten som bryggearbeiderne har kjempet for i mange år på plass. Havnearbeiderne i de fleste havnene har fått et velfortjent pusterom i angrepene fra NHO og andre aktører i havne-Norge.

Sjøl om havnearbeiderne har godtatt den nye avtalen i uravstemming er ikke alt bare velstand. Som vi kan se av dagens oppslag i frifagbevegelse.no gir ikke NHO ved dørene, men fortsetter å stikke kjepper i hjula for å få normalisert forholdene i norske havner.

Som alle var klar over da det anbefalte forslaget kom på bordet lørdag 25. september var det konflikter igjen å løse etter meklinga; i Tromsø, i Mosjøen, i Oslo og i Stavanger. Mange trodde nok (og håpet) at det meste ville gå seg til, men dagens melding om ny arbeidsrettssak gir mindre håp.

NHO viser at veien er lang, de gir ikke ved dørene. Les: NHO driter i avtaler – og ruster seg til klassekamp

Bryggesjauerne har fortsatt en jobb å gjøre. Vi andre må fortsette å støtte.

One thought on “NHO gir ikke ved dørene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s