Streikebryteri er no´ svineri

Standard

Havnearbeiderne har valgt å ta kampen for tariffavtale og mot streikebryteri. Nå må fagbevegelsen gi solidaritet tilbake.

I Klassekampen tirsdag 10. mars kan vi lese at pilotene reagerer på streikebryteriet, og føler seg svikta av fagbevegelsen. Seinere på dagen slår nettavisene opp at Nordisk Transportarbeiderføderasjon (NTF) har varsla sympatiaksjoner fra sine 365 000 medlemmer. Bare timer etterpå kommer nyheten om at streiken i Norwegian er over. Partene har funnet fram til en avtale de begge er fornøyd med.

Veldig bra reagert av NTF. Både som et svar på frustrasjonen til Norwegian-pilotene, men først og fremst en klar melding til flyselskapet som gjennom elleve dager har vist for hele verden stor vilje til fagforeningsknusing. Viljen til sympatiaksjoner i Nordisk Transportarbeiderføderasjon var nok det som skulle til for å få til en avtale som pilotene og Parat kunne gå for.

Streiken i Norwegian har vært et lærestykke i hvordan en bedrift kan ture fram uten tanke for spilleregler og anstendighet. Sjøl om kommentarfeltene i sosiale medier er fulle av støtteuttalelser til Kjos og selskapet, er det like mange mennesker i dette landet som har sett hvor galt det kan bære av sted om pilotene ikke tok til motmæle. Fagforeningsfolk har sett hvor enkelt det kan være å bruke streikebryteri som metode for å undergrave det eneste kampmiddelet arbeidstakere har mot et råere og mer brutalt arbeidsliv.

Tariffstreiken i Norwegian har avdekket et utstrakt bruk av streikebryteri, men også fagbevegelsens manglende redskap i verktøykassa for å bekjempe det. Hvis noen lurer på hva streikebryteri er kan vi se hva to personer mener om det. Ingen av dem kan anklages for å være venstreradikale

Elin Ørjasæter skrev 4. mars i et blogginnlegg følgende om streikebryteri: «Under streiken har Bjørn Kjos leid inn flygere fra et tredje selskap, bemanningsselskapet OSM Aviation. Det er streikebryteri, kanskje juridisk og i hvert fall slik folk flest oppfatter ordet. Trolig var hele poenget med å opprette NAN å undergrave streikeretten og svekke stillingsvernet.»

Sjefen på LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen, er like klar. Han skrev følgende om streikebryteri i avisa iTromsø 6. juni i fjor: «LOs syn er at Nor Lines setter inn arbeidstakere til å utføre arbeid som ellers ville blitt utført av de streikende losse- og lastearbeidere. Etter LOs syn er dette streikebryteri.»

Ganske likelydende oppfatninger av hva streikebryteri er altså.

Pilotstreiken varte i elleve dager, og hele medie-Norge var i beredskap. Den minste detaljen ble dekket, og det er bra. Men det minner oss også om en konflikt som tilnærmet har vært fraværende i media i mer enn seksten måneder. Jeg tenker sjølsagt på havnearbeiderkonflikten som startet på Risavika Terminal for mer enn 16 måneder siden. I dag er havnearbeiderne i tariffkonflikt også i Drammen og Oslo. I Tromsø er det sympatistreik mens havnearbeiderne i Mosjøen er utestengt av arbeidsgiverne.

Havnearbeiderne kjemper også mot slue arbeidsgivere som ikke lar noe middel være uprøvd for å holde dem ute av havnene. Streikebryteriet er utbredt. I Tromsø forsvarer politiet streikebryteriet og arresterer og bøtelegger streikende og deres støttespiller som aksjonerer mot uvesenet.

Mange har solidarisert seg med havnearbeiderne, både her hjemme og internasjonalt. Men så langt har ikke fagbevegelsen markert seg kraftig nok med sympatiaksjoner som kan presse fram tariffavtaler og få en slutt på streikebryteriet. Håpet er at LO og resten av fagbevegelsen gjennom Norwegian-konflikten har fått opp øya, og bruker de midlene som er nødvendig for å gi havnearbeiderne den støtta de fortjener og har behov for. Og Nordisk Transportarbeiderføderasjon kan legge bredsida til også for havnearbeiderne, slik de gjorde for pilotene.

Havnearbeiderne har valgt å ta kampen for tariffavtale og mot streikebryteri. Det skal vi være glad for. Nå må fagbevegelsen gi solidaritet tilbake. Det kan ikke være sånn at denne lille yrkesgruppa på 400 mennesker skal ofres på fredens alter.

EN URETT MOT EN ER EN URETT MOT ALLE!

(Artikkelen sto på trykk i Klassekampen 12. mars 2015)

2 thoughts on “Streikebryteri er no´ svineri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s